JobRotary juist nu van grote waarde!

Voorzitter JobRotary Don Thijssen.

“Het is nu bijna 2 jaar geleden, midden in corona tijd, mocht ik het stokje overnemen van Wim Gerards. Ik werd voorzitter van JobRotary en stapte in wel hele grote schoenen want Wim was al sinds jaar en dag mister JobRotary”. Aan het woord is Don Thijssen, Rayonmanager arbeidsmarktregio’s Noord- en Midden-Limburg bij UWV en voorzitter van JobRotary.

Van grote waarde
‘Toen ik de voorzittershamer overnam zaten we nog in onzekere tijden. De gedachte was dat de werkloosheid wel eens tot historische hoogte zou kunnen gaan stijgen. Hierdoor dacht ik niet dat er vragen zouden komen over nut en noodzaak van JobRotary. Nu we weten dat deze voorspelingen niet zijn uitgekomen en er zelfs sprake is van een historisch lage werkloosheid komen deze vragen wel regelmatig voorbij. Om maar meteen daarop in te spelen. Ik durf hem aan: juist in deze tijde is de nut en noodzaak van JobRotary groot. JobRotary is wellicht juist in tijd van krapte op de arbeidsmarkt van grote waarde. In deze tijden gaat het namelijk niet meer zo zeer om de brief en het CV van de werkzoekende maar is een goed netwerk van essentieel belang. Je moet namelijk een ‘kruiwagen’ hebben om op plekken binnen te komen waar je op het eerste oog niet aan dacht en waar men op het eerste oog niet aan jou dacht.’

De kracht van een sterk netwerk
‘Met ruim 130 JobRotary clubs hebben we natuurlijk een enorm netwerk aan specialisten op het gebied van de arbeidsmarkt. Hiernaast hebben we een landelijk dekkend netwerk waar werkzoekenden en ook werkgevers gebruik van kunnen maken. Als je tegenwoordig kijkt wat de echte succesfactoren van JobRotary zijn dan zie je dat dat er een verschuiving is van coaching op het gebied van sollicitatievaardigheden naar gebruik maken van het eigen én andermans netwerk.

Dat netwerk is nu bij uitstek de ‘vocational’ kracht van Rotary. Hier komen veel beroepsgebieden bij elkaar die juist het netwerk kunnen bieden dat werkgevers en werkzoekende op deze arbeidsmarkt, waar er sprake is van een structurele mismatch, nu en in de toekomst nodig hebben.

Daar waar het lijkt of de nut en noodzaak van JobRotary wat minder nodig is, is juist het tegenovergestelde waar. Met de huidige arbeidsmarktproblematiek zijn én blijven we van toegevoegde waarde en hoe meer “people in action” we hebben in het netwerk hoe meer we van grote waarde kunnen zijn voor huidige en toekomstige problematieken op de arbeidsmarkt.

Daarom wil ik dan ook de kracht van JobRotary vergroten door de organisatie te verbeteren, de bekendheid te vergroten én de ondersteuning en samenwerking te optimaliseren. Hierbij vertrouw ik op de kracht van ons landelijke Rotary netwerk en de wil van elke Rotarian om iets voor een ander te betekenen.’

Oproep bestuur Jobrotary
Binnen ons bestuur zijn we op zoek naar een enthousiaste kandidaat voor een algemene bestuursfunctie. Wil jij net als wij werken aan werk en je inzetten voor Jobrotary? Stuur dan een mail naar secretariaat@jobrotary.nl.