JobRotary Rijswijk begeleidt statushouder Anas succesvol naar nieuw werk

Naam: Anas Samra
Land van herkomst: Syrië
Aankomst Nederland: maart 2014
In Rijswijk sinds: januari 2015
Werkt als: magazijnmeester
Sinds: oktober 2018
Bij: Maakotheek, Rotterdam
Coach JobRotary: Janneke Breedijk


VluchtelingenWelzijn Rijswijk heeft samen met vier Rijswijkse en andere Rotary Clubs het pilotproject JobRotary voor statushouders opgezet. In dit project worden Rotaryleden als coach gekoppeld aan hoger opgeleide statushouders uit Rijswijk, die op zoek zijn naar een baan.

Zo werd Anas Samra uit Syrië vorig jaar in contact gebracht met Janneke Breedijk, eigenaar van Pluskids en specialist op het gebied van talentontwikkeling en begeleiding van (hoog)begaafde jongeren. Zij is lid van Rotary Club Pijnacker-Nootdorp. Door de gesprekken met Janneke en dankzij haar netwerk kon hij al snel aan de slag als magazijnmeester bij de Maakotheek in Rotterdam, een leverancier van leskisten voor techniekonderwijs in het basisonderwijs. Dit is zijn verhaal.

Wat is je achtergrond?
“Ik ben in 2014 Syrië ontvlucht vanwege de oorlog. Eerst alleen, een paar maanden later volgde mijn vrouw Yaman Mahfouz met onze toen tienjarige zoon Ghaith en negenjarige dochter Layana. Het was te gevaarlijk geworden. Ik heb vijf maanden doorgebracht in verschillende AZC’s. Gelukkig werd ik eind 2014 met mijn gezin herenigd. Begin 2015 waren we welkom in Rijswijk.”

Welke opleiding heb je gevolgd en waar heb je gewerkt?
“Ik heb in Syrië en Libanon gestudeerd. Eerst een opleiding grafisch ontwerpen, daarna boekhouding. Dat was bewust. Want later ben ik samen met vrienden een grafisch ontwerpbureau begonnen. We maakten posters, brochures, bladen, zowel het ontwerpen als het drukken. Dat ging heel goed, tot de oorlog uitbrak. Als mensen vechten, maken ze geen reclame.”

Ben je daarom weggegaan?
“We zijn vooral vertrokken omdat het niet meer veilig was. Het is natuurlijk moeilijk je land en je familie te verlaten. Gelukkig woont er ook veel familie van mijn vrouw in Nederland. “

Was het lastig aan werk te komen?
“Het heeft tijd nodig, natuurlijk. Je moet wel de taal leren beheersen, anders lukt het niet. Daar heb ik heel hard mijn best voor gedaan. Yaman ook, zij is het best in Nederlands van ons twee. Onze twee kinderen zitten nu allebei op de middelbare school. Zij praten bijna accentloos. Het is voor hen natuurlijk makkelijker omdat ze zo jong zijn. Yaman en ik zijn nu allebei bezig ons NT2-II-diploma te halen. Dat moet lukken.”

Hoe kwam je in contact met je coach Janneke?
“Via Yaman, mijn vrouw! Yaman was in Syrië docent aardrijkskunde. Het is heel moeilijk om dat vak hier uit te oefenen. Daarom werkt Yaman voorlopig als vrijwilliger, bijvoorbeeld bij Huis van Rie, een dagopvang voor ouderen in Nootdorp. Zelf heb ik ook vrijwilligerswerk gedaan. Janneke wilde ook mij helpen en we hebben veel gesproken over mijn ervaring, wat ik wel en wat ik niet kan, waar ik mij kan verbeteren, wat mijn doelen zijn. Die gesprekken gingen heel goed. Janneke is positief en enthousiast. Zij is niet alleen heel aardig, maar helpt ook echt. Bijvoorbeeld met de baan bij de Maakotheek. Ik werk er nu een halfjaar. De kans is heel groot dat mijn contract straks wordt verlengd. Daar ben ik heel blij mee.”

Wat voor werk doe je?
“Ik ben als magazijnmeester verantwoordelijk voor de distributie van de leskisten. Dat is een verantwoordelijk baan. Het is een goed bedrijf om voor te werken. Rob en Suzanne, mijn bazen, geloven in mij. Dat is heel fijn. Zij hebben ook een ideaal. Namelijk dat alle kinderen hun talenten kunnen ontwikkelen. Daar geloof ik ook in.”

Is dat belangrijk?
“Heel belangrijk! Voor kinderen, maar ook voor ons. Je moet altijd zoveel mogelijk je best doen. Zeker als nieuwkomer. Je moet keuzes maken. Want als je lichaam hier is en je geest daar, dan wordt het moeilijk. Natuurlijk zou ik graag mijn vak als grafisch ontwerper weer willen uitoefenen. Of bijvoorbeeld contacten met scholen hebben vanuit de Maakotheek. Maar dan moet ik veel beter Nederlands kunnen. Ik ben een sociaal mens en wil dus veel praten. Soms is het moeilijk als je niet alles precies kunt uitleggen. Maar dat is niet erg. Je moet altijd een eerste stap zetten. Elke dag nieuwe dingen willen leren. En als je je openstelt, krijg je alle hulp. Van buren, begeleiders, de leraren van je kinderen, je gemeente. En van Janneke dus. Dat is mooi.”


Coach Janneke Breedijk over Anas Samra
“Het contact met Yaman en Anas is superleuk, dat is altijd een mooie start. Ik heb in de gesprekken met Anas over zijn cv gesproken, hem een spiegel voorgehouden, gevraagd wat hij wil bereiken. Het is niet de bedoeling van JobRotary dat we banen zoeken, we willen vooral mensen sterker maken om zelf werk te vinden. Maar supertoevallig kwam ik de vacature bij de Maakotheek tegen. Die hadden kneiterhard iemand nodig. We zijn er samen naartoe gegaan. Dat gesprek liep prima, Anas kon bij wijze van spreken de dag erna beginnen. Ik ben blij dat we dit als Rotary doen, want er is eigenlijk in ons land geen goede structuur om statushouders aan het werk te krijgen. En dat is toch de beste manier om erbij te horen. Yaman en Anas doen ontzettend hun best daarvoor, voor mij des te meer reden om hen te helpen. Dat komt wel goed met die twee.”